الگوهای وفاداری
الأحزاب : 23 «مِنَ الْمُؤْمِنینَ رِجالٌ صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدیلاً»
بعضى
از مؤمنان مردانى هستند که بر هر چه با خدا عهد بستند وفا کردند، پس
بعضىشان از دنیا رفتند، و بعضى دیگر منتظرند و هیچ چیز را تبدیل نکردند.
در تفسیر" صافى" چنین آمده است: ان اصحاب الحسین بکربلا کانوا کل من اراد الخروج ودع الحسین (علیه السلام) و قال: السلام علیک یا بن رسول اللَّه! فیجیبه: و علیک السلام و نحن خلفک، و یقرأ" فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ":" یاران امام حسین ع در کربلا هر کدام که مىخواستند به میدان بروند با امام ع وداع مىکردند و مىگفتند سلام بر تو اى پسر رسول خدا (سلام وداع) امام ع نیز به آنها پاسخ مىگفت و سپس این آیه را تلاوت مىفرمود: فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ «1».
از کتب مقاتل استفاده مىشود که امام حسین ع این آیه را بر کنار جنازه شهیدان دیگرى همچون" مسلم بن عوسجه" و به هنگامى که خبر شهادت" عبد اللَّه بن یقطر" به او رسید نیز تلاوت فرمود.
و از اینجا روشن مىشود که آیه چنان مفهوم وسیعى دارد که تمام مؤمنان راستین را در هر عصر و هر زمان شامل مىشود، چه آنها که جامه شهادت در راه خدا بر تن پوشیدند و چه آنها که بدون هیچگونه تزلزل بر سر عهد و پیمان با خداى خویش ایستادند و آماده جهاد و شهادت بودند.(تفسیر نمونه)
- ۹۴/۰۳/۲۵