مادر خوبی ها
قَالَتْ فَاطِمَةُ (سلام الله علیه) بِشْرٌ فِی وَجْهِ الْمُؤْمِنِ یُوجِبُ لِصَاحِبِهِ الْجَنَّةَ وَ بِشْرٌ فِی وَجْهِ الْمُعَانِدِ الْمُعَادِی یَقِی صَاحِبَهُ عَذَابَ النَّارِ. حضرت فاطمه سلام الله علیه فرمودند: خوشرویی با مؤمن ، بهشت را برای انسان خوشرو ، واجب می کند و خوشرویی با دشمنِ مخالف ،انسان را از عذابِ آتش جهنم حفظ می کند.
بحار الأنوار (ط - بیروت) ؛ ج72 ؛ ص401
چند نکته مهم:
1 . برخی فکر می کنند خوشرویی یعنی خندیدن در حالی که لغت بشر به حالت طبیعی ضورت گفته می شود به این معنی که صورت انسان دارای اخم و گرفتگی و عصبانیت نباشد.
2 . خوشرویی یکی از مهمترین مصادیق حسن خلق است که خدای متعال وجود این ویژگی را در حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) به عنوان یکی از مهمترین دلایل پیشرفت اسلام بیان می فرماید :
آل عمران 159 : «فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلیظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ...»
به(برکت) رحمت الهى، در برابر آنان [مردم] نرم (و مهربان) شدى! و اگر خشن و سنگدل بودى، از اطراف تو، پراکنده مى شدند.
3 . شاید سؤال شود که خوشرویی با مؤمن را به خوبی درک می کنیم ولی خوشرویی با دشمن را نه.
دقت فرمایید که خوشرویی در این روایت در دو مورد است نه در همه موارد و آن دو مورد عبارتند از :
الف ) در جایی که حفظ دین بوسیله تقیه واجب است و شاهد این مطلب این است که این روایت را مرحوم علامه مجلسی در باب تقیه و مدارا آورده .
ب) در جایی که برای تبلیغ زیبایی های اسلام با مخالفان با روی باز برخورد کند و موجب جذب قلوب آماده به سمت نور اسلام گردد که این سیره حضرات معصومین علیهم السلام است.
ولی وقتی بحث تحریم ،مبارزه ، حمله و اقدام به نابودی باشد ماجرا کاملا متفاوت است و برخورد مناسب را می طلبد.